Struś

Mięso ze strusia

POCHODZENIE: farmy z Republiki Południowej Afryki

CHARAKTERYSTYKA: mięso bardzo delikatne, bardzo niska zawartość tłuszczu (0,7g na 100g), wcześniej przygotowane nie traci walorów smakowych.

Strusie mięso należy do mięs czerwonych o niskiej zawartości tłuszczu z cechami charakterystycznymi dla drobiu. Strusina może być podana w formie steku lub jako zamiennik wołowiny.


Stek/ filet ze strusia

Strusie mięso zawiera bardzo małą ilość tłuszczu dlatego też najlepiej lekko podsmażyć je na rozgrzanym naczyniu a następnie zmniejszyć ogień i gotować jak stek z wołowiny.

Filety ze strusia najlepiej podawać lekko podgotowane by uchwycić jego naturalny smak. Filety mogą być przyrządzane według własnych upodobań, co więcej można je jeść na surowo jako Carpaccio więc lekko różowy środek jest idealny jeśli pragniesz w pełni docenić smak tegoż mięsa. Dobrze wysmażona Strusina jest zdecydowanie odradzana.

Steki strusia są doskonałe z marynatą, żurawiną czy porzeczkowym sosem.

Gotowanie: Smażyć przez około 3 – 4 minuty na stronę – w trakcie gotowania należy sprawdzać jak wygląda lekko nacinając mięso nożem. Jeśli przyrządzasz mięso ze strusia na lekkim ogniu, pozostaw je na około 6 minut (na stronę).


Strusie Burgery

Podsmaż na odrobinie oleju lub grilluj na małym ogniu. Dopilnuj by burgery były dobrze przypieczone z każdej strony jednak nie pozwól by wyschły. Mięso powinno być zarumienione.

Gotowanie: Smaż przez  ok. 6-8 minut z każdej strony, sprawdzaj mięso ze strusia poprzez nacięcie nożem.


Pieczeń ze strusia

Najlepsze na pieczeń jest mięso z ud, można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno. Najlepiej użyć torebki do pieczenia, by zachować soki oraz nie wysuszyć mięsa. Ułóż mięso na środku torebki, nie przekuwaj, ułóż na tacy, a następnie piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku według instrukcji poniżej.

Gotowanie: Piecz w temperaturze około 150 stopni C przez 45 minut, za każdy kilogram + 20 min. Sprawdzaj stan mięsa tak jak przy zwykłej pieczeni.


Inne potrawy

Strusinę w kostkach można dodać do gulaszu, z mielonej zrobić sos bolognese, stir–fry do dań chińskich, a nawet do dań indyjskich.


Jeśli jesteś zainteresowany hurtowym lub detalicznym zakupem mięsa – SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!