Krokodyl

Mięso z krokodyla

POCHODZENIE: Republika Południowa Afryka

CHARAKTERYSTYKA: wysoka ilość białka (22g na 100g)

Krokodyle mięso jest zazwyczaj sprzedawane mrożone np. stek z ogona, mięso na gulasz, burgery, skrzydełka (nóżki) lub kiełbaski.

Duszenie:

Opłukać mięso z krokodyla, osuszyć ręcznikiem kuchennym i pociąć w kostkę. Zeszklić cebulę z przyprawami na patelni, dodać mięso z odrobiną wody. Duś pod przykryciem przez około 40 minut.

Smażenie na patelni:

Opłukać mięso, osuszyć ręcznikiem kuchennym. Podgrzej patelnię i dodaj olej lub masło. Smaż stek przez dwie minuty (z obu stron). Większe steki mogą potrzebować ok. 5 minut smażenia z każdej strony. Przygotowując jądra aligatora, zmieszaj mięso z jajkiem i przyprawami  obtocz w mące i piecz aż się zarumienią.

Gulasz:

Opłukać mięso z krokodyla, osuszyć ręcznikiem kuchennym i pokrój w kostkę. Obtocz w mące i przyprawach. Podsmaż na oleju do zarumienienia (opcjonalnie). Nagrzej piekarnik do 160^C. Wstaw do piekarnika i zalej wodą/ bulionem, z ziołami, przyprawami i warzywami. Piecz do miękkości.

Grillowanie:

Opłukać mięso, osuszyć ręcznikiem kuchennym. Marynuj w mleku i przyprawach przez 3 godziny. Osusz z marynaty. Natrzyj mięso z ogona w oleju i ułóż na wcześniej przygotowanym grillu,  10 -15 cm od ognia. Grilluj przez około 10 minut z każdej strony.

Opiekanie:

Opłukać mięso, osuszyć ręcznikiem kuchennym i pokroić w plasterki. Ułożyć plastry na patelni, posmarować masłem. Opiekać ok. 10 – 15 minut, obracając w połowie.


Jeśli jesteś zainteresowany hurtowym lub detalicznym zakupem mięsa – SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!