Mięso z renifera
POCHODZENIE: Skandynawia (wolny wybieg)
CHARAKTERYSTYKA: mięso bardzo pożywne i podobne do dziczyzny, wysoka zawartość białka (22g na 100g)
Przygotowanie renifera:
Mięso z renifera jest delikatne i chude. Jest ono znane z niezwykłego smaku, który nie potrzebuje wielu przypraw. Pieczeń z renifera należy przygotowywać w niskiej temperaturze. Najczęściej spotyka się gotowanego renifera.
Mięso z renifera bogate jest w witaminy, szczególnie A, E i wszystkie witaminy B. Zawartość protein wynosi 23%, przy czym zawartość tłuszczu jest bardzo niska. Tłuszcz renifera jest podobna do tłuszczy rybnych, zawiera dużo selenu.
Kilka rad:
- Nie dodawaj soli do marynaty.
- Uważaj, by pieczeń nie wyszła sucha.
- Smaż kotlety w mniejszej temperaturze niż steki czy klopsiki. Uważaj, by nie przypalić.
- Nie zepsuj smaku dodając za dużo ostrych przypraw.
- Zapraw sos np. miodem, galaretką z czarnej porzeczki, sherry, porto, zielonym lub czerwonym pieprzem albo dzikimi ziołami.
- Wędzone na zimno lub produkty pakowane próżniowo są zwykle wysokiej jakości.
Jeśli jesteś zainteresowany hurtowym lub detalicznym zakupem mięsa – SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!