Przepisy: steki i burgery

Dziś była naprawdę duża dawka emocji!

Do kuchni wprowadziłem 3 produkty:
– stek z zebry,
– stek z bydła Wagyu,
– mięso mielone z bydła Wagyu.

Stek z zebry jest bardzo delikatnym mięsem, w swojej strukturze i i smaku podobny do najlepszych partii koniny. Bardzo mało tłuszczu, mocno czerwony kolor i wyrazisty smak steka to cechy tego mięsa. Poziom wypieczenia: medium.

Stek z bydła Wagyu po pierwszym kęsie zamurował wszystkich spożywających. Trudno go porównać do powszechnej wołowiny, bo w każdym calu jest od niej lepszy, chociaż piwa, którym pojone jest bydło Wagyu, nie da się wyczuć. Duża marmurkowatość mięsa, którą widać na zdjęciach, daje niesamowity efekt smakowy, wytapiając jego tłuszcz podczas obróbki cieplnej.
Poziom wypieczenia: medium. Po zjedzeniu wszyscy zrozumieli, dlaczego jest to najdroższa wołowina na świecie.

Niebo w gębie!

Z mięsa mielonego powstały pokaźne burgery. To mięso jest wyjątkowe w każdej formie, nawet mielonej. Nie wymaga żadnych przypraw, ewentualnie szczypta soli i pieprzu. Jestem przekonany, że zdecydowana większość z nas w teście burgerów, postawiłaby Wagyu na pierwszym miejscu.

Pierwszy test egzotycznego mięsa zdany na 5!

Zestaw

<- WRÓĆ DO PRZEPISÓW