Żeberka z bawoła z pomarańczowo – melasową polewą
Pomarańczowo – melasowa polewa jest nakrapiana nasionami gorczycy, by nadać jej formy i smaku. Dzięki temu otrzymujemy słodko – ostrą skorupkę, która świetnie nadaje się zarówno do pieczeni, jak i żeberek wieprzowych.
Składniki:
- 1 porcja żeberek z bawoła
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 ¼ szklanki (1 średnia) drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 3 łyżki stołowe drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżka stołowa mielonego czarnego pieprzu
- ½ szklanki oleju balsamicznego
- 1 ¼ szklanki świeżego soku pomarańczowego
- 1 łyżka stołowa startej skórki pomarańczowej
- 1/3 szklanki melasy
- 1 łyżka stołowa posiekanych i przypieczonych nasion kolendry
- ¼ szklanki żółtych nasion gorczycy
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 2 szklanki bulionu wołowego lub cielęcego
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- Słodkie puree z marchewki i ziemniaków
Ostrożnie usuń z pieczeni całą warstwę tłuszczu. Jeśli jest to konieczne, zwiąż mięso i umieść w brytfannie. Podgrzej olej w oddzielnym naczyniu i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pieprz, olej balsamiczny, sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, melasę, nasiona kolendry oraz gorczycy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś przez 8 – 10 minut albo dotąd, aż polewa lekko zgęstnieje. Ostudź.
Pomaluj pieczeń grubą warstwą polewy i odstaw na przynajmniej 2 godziny w temperaturze pokojowej lub w lodówce przez noc (przed pieczeniem wystaw z lodówki by wrócił do temperatury pokojowej). Niezużytą polewę zostaw do skrapiania pieczeni w trakcie pieczenia. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piecz tak długo, aż termometr do mięsa pokaże 55 stopni C w środku. Uważaj, by nie spalić pieczeni oraz nie trzymać jej za długo, gdyż będzie sucha. Skrapiaj pieczeń pozostałą polewą.
Wyjmij pieczeń z brytfanny i utrzymuj w cieple. Dodaj wino oraz bulion do brytfanny i doprowadź do wrzenia, zdrap wszystkie brązowe kawałki, usuń delikatnie i przecedź sok. Dopraw solą i pieprzem. Pokrój pieczeń i podaj na ciepło z odsączonym sokiem i puree. Resztki z pieczeni możesz użyć do przygotowania gulaszu z bawoła.