Przepis: gulasz z renifera

 

Przyszedł czas na renifera, jak przystało na okres przedświąteczny.

Pod lupą dziś mięso gulaszowe z renifera, tzw. Reindeer Diced.

Gulasz z renifera przygotowałem na oryginały lapoński przepis.

Składniki (porcja na 4 osoby):

500 g mięsa z renifera

500 ml buliony wołowego

250 ml czerwonego wina wyrawnego

50 g boczku surowego w plastrach

50 g sera koziego

3  marchewki

1/4 selera

1/2 pora

5 ziaren jałowca

3 liście laurowe

100 g podgrzybków (najlepiej świeżych)

1 ząbek czosnku

1 cebula

masło

olej roślinny

świeży tymianek

inne przyprawy (sól, pieprz)

mąka do zagęszczenia

Przygotowanie:

Posyp solą i pieprzem mięso i przesmaż na oleju ok. 5 minut. Przełóż do garnka i zostaw na wolnym ogniu dolewając wino i bulion, zgnieciony jałowiec i liście laurowe. Tymczasem na pozostałym tłuszczu przesmaż starte warzywa (marchewka, por, seler), posiekaną cebulę i czosnek tak, żeby nie był gorzki. Po zeszkleniu przerzuć do mięsa. Potem to samo zrób z podgrzybkami.

Duś ok. 2h sprawdzając czy mięso jest miękkie. Po ok. 1,5 h dorzuć ser kozi. Pod koniec duszenia wymieszaj mąkę, płyn z garnka i wodę przegotowaną i dodaj tyle, aż uzyskasz zadowalającą Cię konsystencję.

Najlepiej podawać z kuskusem.

<- WRÓĆ DO PRZEPISÓW