Przyszedł czas na renifera, jak przystało na okres przedświąteczny.
Pod lupą dziś mięso gulaszowe z renifera, tzw. Reindeer Diced.
Gulasz z renifera przygotowałem na oryginały lapoński przepis.
Składniki (porcja na 4 osoby):
500 g mięsa z renifera
500 ml buliony wołowego
250 ml czerwonego wina wyrawnego
50 g boczku surowego w plastrach
50 g sera koziego
3 marchewki
1/4 selera
1/2 pora
5 ziaren jałowca
3 liście laurowe
100 g podgrzybków (najlepiej świeżych)
1 ząbek czosnku
1 cebula
masło
olej roślinny
świeży tymianek
inne przyprawy (sól, pieprz)
mąka do zagęszczenia
Przygotowanie:
Posyp solą i pieprzem mięso i przesmaż na oleju ok. 5 minut. Przełóż do garnka i zostaw na wolnym ogniu dolewając wino i bulion, zgnieciony jałowiec i liście laurowe. Tymczasem na pozostałym tłuszczu przesmaż starte warzywa (marchewka, por, seler), posiekaną cebulę i czosnek tak, żeby nie był gorzki. Po zeszkleniu przerzuć do mięsa. Potem to samo zrób z podgrzybkami.
Duś ok. 2h sprawdzając czy mięso jest miękkie. Po ok. 1,5 h dorzuć ser kozi. Pod koniec duszenia wymieszaj mąkę, płyn z garnka i wodę przegotowaną i dodaj tyle, aż uzyskasz zadowalającą Cię konsystencję.
Najlepiej podawać z kuskusem.