Kangur

Mięso z kangura

POCHODZENIE: Australia

CHARAKTERYSTYKA: bardzo delikatne i miękkie mięso, bardzo niska zawartość tłuszczu (0,4g na 100g)

Mięso z kangura jest podawane przez jedne z najlepszych restauracji świata dzięki swojej wysokiej jakości oraz unikatowemu smaku, ale również przez bardzo niską zawartość tłuszczu, która jest korzystna dla zdrowia organizmu. Ponadto jego bogaty i atrakcyjny smak doskonale komponuje się z wieloma potrawami.

Mięso z kangura posiada bardzo niską zawartość tłuszczu, zazwyczaj mniej niż 2%. To mniej niż większość czerwonego mięsa. Dzięki temu kangurze mięso jest uważane za wyjątkowo zdrowe jednak należy je przyrządzać z dużą ostrożnością. Kangur obfituje w proteiny i żelazo. Tłuszcz jest bardzo wilgotny, stąd tak jak przy wołowinie – która zawiera bardzo dużo tłuszczu, może być przesadzony jako dobrze wysmażony. Jednakże właśnie przez niską zawartość tłuszczu, podczas gotowania kangura należy uważać, by zbytnio go nie wysuszyć. Oto kilka prostych wskazówek by tego uniknąć.

Przygotowanie:

Po pierwsze, mięso z kangura należy zamoczyć w oleju przez co najmniej 15 min przed gotowaniem. Następnie mięso „podsmażamy” z obydwu stron, by uzyskać lekko brązowy kolor, żeby to zrobić po prostu kładziemy je na kilka chwil w rozgrzanym rondlu. To zabezpieczy mięso przed utratą wilgoci.

Jeśli wydaje ci się, że rondel się przypala możesz zmniejszyć ogień i przygotować średnio wysmażone mięso. Możesz również przyrządzić kangura w piekarniku, tylko jak poprzednio należy je piec do uzyskania średnio wysmażonego mięsa.


Jeśli jesteś zainteresowany hurtowym lub detalicznym zakupem mięsa – SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!