Przepis: gulasz z muflona

Dziś przyszedł czas na pyszny gulasz z muflona!

  • Użyte składniki to (porcja na 4 osoby):

    – mięso z muflona 80 dkg
    – cebula – 2 sztuki
    – marchew – 2 sztuki
    – seler – 1/4 sztuki
    – pietruszka – 1 sztuka
    – grzyby suszone – 2 sztuki
    – śliwki suszone – 4 sztuki
    – żurawina suszona – 2 łyżki
    – jałowiec – 4 ziarnka
    –  świeża kolendra – kilka gałązek
    – świeży rozmaryn – kilka listków
    – świeży tymianek – kilka listków
    – czerwone wino wytrawne – 1 szklanka
    – bulion wołowy 1 – szklanka
    – ziele angielskie – 3 ziarna
    – liść laurowy – 3 sztuki
    – sól
    – pieprz
    – papryka mielona
    – olej do smażenia
    – mąka (ja użyłem tapioki)

  • Sposób przygotowania

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso małymi partiami na brązowy kolor. Podsmażone mięso, przełożyć do garnka, dodać rozmaryn, tymianek i podsmażoną cebulę , chwilę podsmażać razem. Do garnka dodać, pokrojoną włoszczyznę, dolać wino, bulion, jałowiec i resztę przypraw, zmniejszyć płomień pod garnkiem, dusić około 2 -3 godziny. Na godzinę przed zakończeniem, wrzucić do garnka śliwki i żurawinę.. Doprawić solą i pieprzem, można też gulasz zaciągnąć śmietaną.

<- WRÓĆ DO PRZEPISÓW