Dziś przyszedł czas na pyszny gulasz z muflona!
-
Użyte składniki to (porcja na 4 osoby):
– mięso z muflona 80 dkg
– cebula – 2 sztuki
– marchew – 2 sztuki
– seler – 1/4 sztuki
– pietruszka – 1 sztuka
– grzyby suszone – 2 sztuki
– śliwki suszone – 4 sztuki
– żurawina suszona – 2 łyżki
– jałowiec – 4 ziarnka
– świeża kolendra – kilka gałązek
– świeży rozmaryn – kilka listków
– świeży tymianek – kilka listków
– czerwone wino wytrawne – 1 szklanka
– bulion wołowy 1 – szklanka
– ziele angielskie – 3 ziarna
– liść laurowy – 3 sztuki
– sól
– pieprz
– papryka mielona
– olej do smażenia
– mąka (ja użyłem tapioki) - Sposób przygotowania
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso małymi partiami na brązowy kolor. Podsmażone mięso, przełożyć do garnka, dodać rozmaryn, tymianek i podsmażoną cebulę , chwilę podsmażać razem. Do garnka dodać, pokrojoną włoszczyznę, dolać wino, bulion, jałowiec i resztę przypraw, zmniejszyć płomień pod garnkiem, dusić około 2 -3 godziny. Na godzinę przed zakończeniem, wrzucić do garnka śliwki i żurawinę.. Doprawić solą i pieprzem, można też gulasz zaciągnąć śmietaną.