Kolejna do testów kulinarnych była lama. Mięso najpopularniejsze w Ameryce Południowej, a przede wszystkim w Chile, Boliwii i Peru.
Po wnikliwej analizie, znalazłem przepis na chilijskie “estofado de llama”, czyli gulasz z lamy.
Użyte składniki to:
-mięso z lamy,
-warzywa (cebula, czosnek, marchewka, seler),
-dobrej jakości przecier z pomidorów,
-bataty,
-białe wino półwytrawne,
-boczek surowy,
-świeża kolendra,
-oliwa z oliwek,
-inne przyprawy (sól, pieprz, oregano).
Danie nietrudne w przygotowaniu, ale bardzo czasochłonne. Trudność polegała na tym, że musiałem tego dnia wyżywić 20 osób.
Smak i konsystencję lamy można porównać do cielęciny, ale żeby osiągnęła jej miękkość, potrzebuje ok. 4 razy więcej czasu duszenia.
Podobno było smacznie!