Renifer

Mięso z renifera

POCHODZENIE: Skandynawia (wolny wybieg)

CHARAKTERYSTYKA: mięso bardzo pożywne i podobne do dziczyzny, wysoka zawartość białka (22g na 100g)

Przygotowanie renifera:

Mięso z renifera jest delikatne i chude. Jest ono znane z niezwykłego smaku, który nie potrzebuje wielu przypraw. Pieczeń z renifera należy przygotowywać w niskiej temperaturze. Najczęściej spotyka się gotowanego renifera.

Mięso z renifera bogate jest w witaminy, szczególnie A, E i wszystkie witaminy B. Zawartość protein wynosi 23%, przy czym zawartość tłuszczu jest bardzo niska. Tłuszcz renifera jest podobna do tłuszczy rybnych, zawiera dużo selenu.

Kilka rad:

  • Nie dodawaj soli do marynaty.
  • Uważaj, by pieczeń nie wyszła sucha.
  • Smaż kotlety w mniejszej temperaturze niż steki czy klopsiki. Uważaj, by nie przypalić.
  • Nie zepsuj smaku dodając za dużo ostrych przypraw.
  • Zapraw sos np. miodem, galaretką z czarnej porzeczki, sherry, porto, zielonym lub czerwonym pieprzem albo dzikimi ziołami.
  • Wędzone na zimno lub produkty pakowane próżniowo są zwykle wysokiej jakości.

Jeśli jesteś zainteresowany hurtowym lub detalicznym zakupem mięsa – SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!