Bawół

POCHODZENIE: Włochy (wybrane farmy)

CHARAKTERYSTYKA: niska zawartość tłuszczu (2g na 100g mięsa), idealne do grillowaniaMięso z bizona i bawoła jest uważane za jedno z najbardziej aromatyczne. Naturalnie pożywne, delikatne i łatwe do przygotowania. Bizon/bawół jest genialnym źródłem czerwonego mięsa o niskiej zawartości tłuszczu, bogate w proteiny i aromat.

Mięso dostępne jest w formie: filetów, steków, rumsztyków, polędwicy, na grilla oraz rozdrobnionych i w kostkach.

Zawsze pamiętaj, żeby dzielić każdy plaster, bizon/bawół ma 76% mniej tłuszczu niż wołowina. Niższa zawartość tłuszczu w mięsie oznacza, że będzie się ono gotować szybciej, czyli trzeba uważać by nie gotować go za długo.  Zachowując to w pamięci oraz podążając za prostymi wskazówkami, możesz użyć mięsa bawoła do przygotowania każdej mięsnej potrawy.

Najważniejszą regułą, o której należy zawsze pamiętać: gotuj na małym ogniu i stosuj techniki, które zachowają miękkość mięsa i nie pozwolą mu wyschnąć. Jedną z nich jest podsmażenie mięsa z obu stron by ‘zamknąć’ soki w środku. Podczas przygotowywania steków, burgerów należy pamiętać, że będą gotowe wcześniej niż wołowe.


Jeśli jesteś zainteresowany hurtowym lub detalicznym zakupem mięsa – SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!